zaterdag 1 maart 2014

01-03-2014: Bosvogelen en meer

Landschap te Bekendelle (Woold) nabij Winterswijk
Het werd opnieuw een dagje oosten des lands vandaag, want ik ging met Wiegert op pad en die kon daar een aantal gloednieuwe soorten zien. Voor mij zaten er nog flink wat leuke jaarsoorten in het vat, dus om zeven uur vertrokken we naar een bos nabij Winterswijk, genaamd Bekendelle. Dat is ook landschappelijk gezien een fraaie plek. Je loopt er langs een beekje met zanderige ondergrond en er liggen overal oude, omgevallen bomen die met mos zijn bedekt. Een beetje een sprookjesbos, dat bovendien bijzondere vogels herbergt.
De eerste twee daarvan hadden we binnen een paar minuten te pakken. De eerste Middelste Bonte Specht liet zich kort horen en zien, terwijl tegelijkertijd een Kleine Bonte Specht zat te roffelen. Dat was een mooie binnenkomer. Van de Middelste Bonte zagen en hoorden we tenminste drie exemplaren, waarvan er zich een mooi en voor langere tijd liet bekijken bovenin een kale berk.
Middelste Bonte Specht laat zich mooi zien.
Er zongen tal van vogelsoorten, waaronder ook Zwarte Mezen, we hoorden de Groene Specht en een Sperwer vloog over. Toen hadden we ook al een andere doelsoort te pakken: de Kortsnavelboomkruiper. Ook de kruiper liet zich langdurig en soms van korte afstand bekijken, maar op één roepje na liet hij zich helaas niet horen. We hoorden Sijsjes en Appelvinken, steeds meer Appelvinken, en uiteindelijk kregen we er vier of vijf tegelijk in beeld. Er zaten er nog meer te roepen in de directe omgeving. Een Raaf vloog roepend over en die was weer een jaarsoort, een onverwachte nog wel, en Wiegert ontdekte een Grote Gele Kwikstaart, die langs de beek in een boompje zat. Erg leuk!
Na een tijdlang genieten in het bos reden we naar de steengroeve van Winterswijk, maar helaas: ook vandaag was de Oehoe voor ons niet weggelegd. Ze hebben een andere, voor vogelaars onzichtbare nestholte bezet en de boom waarin het mannetje de afgelopen dagen rustte was leeg. Jammer, maar niet getreurd en op naar de Bruine Klauwier, die maar trouw in zijn heg bij Netterden blijft zitten. Ik zag 'm al voor de derde keer, maar zo'n prachtige klauwier gaat nooit vervelen en vandaag liet hij zich weer erg mooi zien.
De Bruine Klauwier. Foto door de telescoop van Jan de Jong, waarvoor dank!
Door de telescoop van de eveneens aanwezige Jan de Jong mocht ik wat foto's met de telefoon maken en dat werden mijn beste van deze vogel tot nu toe. Wat in dit geval wil zeggen: hij staat er min of meer herkenbaar op.
Na een tijdje genieten van de Bruine Klauwier gingen we weer verderop, richting Ochten, want daar was een Roodhalsgans gezien. We hadden erg veel geluk: er stond toevallig een vogelaar die de (verre) gans in de telescoop had staan en ons even liet kijken. Anders hadden we 'm misschien nooit gevonden, want de afstand was behoorlijk groot, de ganzen groot in aantal en Wiegert was zijn telescoop vergeten. Maar zo kwam alles toch nog goed.
Het was nog vroeg, dus reden we even langs Acquoy om te zien of de Steenuiltjes er weer eens zouden zitten. En jawel, een van de uiltjes zat in een fruitboom. Goed om te weten dat ze er nog zijn!
Steenuiltje bij Acquoy.
We reden nog langs Lappenheide, maar hier was niet echt veel te beleven, op de normale eenden na, een flinke groep Kieviten en de beide Ooievaars op het nest.
Maar we waren dik tevreden: het was weer een mooie vogeldag geweest!
De beek van Bekendelle.

2 opmerkingen: