zaterdag 15 oktober 2016

14-10-2016: Dutch Birding najaarsweekend op Texel.

Een Kanoet liet zich mooi fotograferen bij het NIOZ.
Helaas konden we deze keer maar één dag aanwezig zijn bij het Dutch Birding najaarsweekend. Omdat de zondag sowieso afviel vanwege de standaard treinellende op die dag, en de zaterdag ook (vanwege de verwachte regen en hinderlijke werkzaamheden aan het spoor), bleef de vrijdag over. Een vrijdag die koud begon met een gure oostenwind.
Om half negen kwam ik na een lange treinreis aan in Den Helder en een paar minuten later arriveerden ook mijn vogelvrienden Koert en René. We reden onmiddellijk naar de veerboot, waar bleek dat de eerste afvaart pas om half tien was. Jammer, dat was een verloren uur, afgezien dan van de koffie in het tentje bij de veerhaven.
Eenmaal op de boot namen we traditiegetrouw plaats op het achterdek, waar echter al jarenlang niets meer te beleven is, behalve de normale meeuwensoorten. Jagers of Zwartkopmeeuwen zaten er ook nu niet in. Wel een Grote Stern en wat overtrekkende Graspiepers en Eiders.
Kokmeeuwen naast de veerboot.
Bij aankomst op Texel besloten we, bij gebrek aan meldingen, eerst maar naar het noorden te rijden. Toen bij de Witte Hoek een Kleine Rietgans werd gemeld, werd die ons eerste doel. Want we wilden proberen zoveel mogelijk jaarsoorten te scoren vandaag. Een tijdlang speurden we tussen de Grauwe - en Toendrarietganzen, maar die Kleine kwam er niet uit. De Toendrarietjes lieten zich wel erg mooi bekijken, en dat gebeurt ons toch ook niet iedere dag.
Een Strandleeuwerik werd gemeld bij het NIOZ, helemaal in het zuiden, terwijl we bijna aan de noordkant van het eiland waren. Maar goed, Strandleeuwerik is een prima jaarsoort die we al een tijd niet meer hadden gezien, dus keerden we om en reden weer zuidwaarts. Maar helaas, ook deze vogel liet zich niet vinden. Naar de parkeerplaats van Westerslag dan, waar de soort ook moest huizen. Maar de Strandleeuwerik zou ons vandaag erg veel tijd gaan kosten zonder dat we er een te zien kregen... Achteraf hadden we onze tijd beter kunnen besteden aan leuke, twitchbare soorten als Draaihals en Morinelplevier, maar ja, dat waren geen jaarsoorten en als je dan maar een dag hebt, is de druk om te scoren wel erg groot natuurlijk.
Enfin, tijdens het rijden naar de Westerslag kwamen we een grote groep Groenlingen tegen, met daarbij ook enkele Kepen die zich fraai lieten bekijken. Na het vergeefs zoeken naar de Strandleeuwerik besloten we, bij gebrek aan spannende meldingen, over zee te gaan kijken. Altijd leuk, en ook deze keer was dat het geval. Zeker 30 Jan-van-Genten waren voor de kust aan het vissen. Zwarte Zee-eenden vlogen voorbij, en Koert zag ook een Grote, die René en ik helaas misten. Twee Roodkeelduikers zwommen voor de kust en een Grijze Zeehond stak z'n snuit even boven water. Allemaal goed en wel, maar helaas kwamen er ook hier geen jaarsoorten uit, bijvoorbeeld in de vorm van jagers of Drieteenmeeuwen.
De Bruinruggoudmus die al een paar weken tussen de Huis- en Ringmussen bij het reddingsboothuisje zit.
Terwijl we terugreden over de Westerslag werd er een Siberische Tjiftjaf gemeld, voor Koert en René nog een totaal nieuwe soort. Helaas weigert mijn ouwe telefoon regelmatig dienst en we kwamen dan ook niet helemaal op de goeie plaats uit. Op de hoek Rozendijk/Fonteinsweg was echter wel veel actie van kleine vogeltjes. Wat zeg ik? Het miegelde ervan! Vele Tjiftjaffen, Kool- en Pimpelmezen en Goudhaantjes dartelden door de bomen. René ontdekte een pracht van een Vuurgoudhaan en Koert merkte onze eerste Bladkoning op. Jammer genoeg ging die er voor mij te snel vandoor, maar even later vond ik er een klein stukje verderop zelf een (misschien wel dezelfde). Dat was leuk allemaal.
Intussen bleek de SibTjif erg mobiel te zijn (die was noordwaarts verdwenen) en was het al dik lunchtijd, terwijl ik nog geen enkele jaarsoort in de tas had. Dat was niet helemaal de bedoeling. Eerst maar eens lekker eten en een beetje tot rust komen bij De Robbenjager.
Na het eten gingen we bij het reddingsboothuisje op zoek naar de Bruinruggoudmus, een leuke escape die hier al een paar weken huist. Ik zag 'm meteen zitten tussen de Huis- en Ringmussen, zodat hij onze eerste geslaagde twitch van de dag werd.
Nog een plaatje van de Kanoet.
Dat gaf ons weer een beetje hoop, dus spoedden we ons naar het Krimbos, waar onder meer een Beflijster te verdienen was, een fijne jaarsoort. Echt spectaculair vogelspul was er nog altijd niet gevonden, zodat we ons bleven richten op de jaarsoorten. Bij aankomst bij het vijvertje vonden we een Grote Gele Kwikstaart. Vele lijsters zaten in het weiland ertegenover, waaronder Koperwieken, Kramsvogels en Grote Lijsters, maar een Beflijster zat er niet tussen. Gelukkig kwam die even later toch roepend langs gevlogen, landde even in een boom, vloog daarna weer terug en verdween spoorloos. Maar we hadden hem! Toen we ook nog het vrouwtje Zomertaling uit het plasje wisten te vissen en onze tweede Bladkoning van de dag vonden, dachten we dat de flow goed genoeg was om ook de Strandleeuwerik te vinden. Maar die liet zich wederom niet vinden. Wel stond er bij het NIOZ-buitenveldje een mooie Kanoet te poseren, en twee Paarse Strandlopers waren ook leuk.
Toen was het alweer tijd om de boot van zes uur te nemen. Toen we bijna in Den Helder waren, ontdekte ik ineens een prachtige adulte Zwartkopmeeuw in winterkleed die vlak achter de boot vloog. Hij was een waardige afsluiter van deze Texeldag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten